OLIMPIJADAAAAAAA-620x330

Na borilištu atletska staza JU “Gradski stadion Tušanj” u Tuzli, 08.10.2020. godine održano je državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u atletici. Na takmičenju je učestvovalo oko 100 takmičara, tehnički organizator KSS “Tuzla” je učinio sve da takmičenje prođe u najboljem redu te da se zadovolje svi kriterij koji nalažu nadležni organi obzirom na pandemiju koronavirusa COVID 19.
Ponovo je pobijedio sport, pandemija virusa Covid 19 odgodila je sva velika međunarodna takmičenja pa i Olmpijske igre, mi se iskreno nadamo da će se sport ubrzo vratiti na pravu tračnicu.

Specijalna olimpijada je međunarodna organizacija koja osobama s intelektualnim teškoćama daje priliku da ostvare svoj potencijal, razvijaju fizičke sposobnosti, pokažu hrabrost, ali i radost zbog iskustva prijateljstva.

Specijalnu olimpijadu 1968. osnovala je gospođa Eunice Kennedy Shriver.

Specijalna olimpijada promoviše razumijevanje, prihvaćanje i integraciju ljudi sa i bez intelektualnih teškoća i to u više od 170 zemalja. Sudjelovanjem u SO programu osobe s intelektualnim teškoćama stiču veće samopouzdanje i bolju sliku o sebi. Kroz svoje aktivnosti rastu psihički, duhovno i socijalno te pokazuju beskrajnu hrabrost i entuzijazam. Da bi se moglo sudjelovati u Specijalnoj olimpijadi treba imati najmanje 8 godina, od mjerodavnih organa biti identificiran kao osoba s intelektualnim teškoćama, kašnjenjem kognitivnog razvoja ili značajnim problemima u učenju.

U programu Specijalne olimpijade mogu sudjelovati svi pa i osobe s teškim invaliditetom kroz posebni program motoričkih aktivnosti (MATP) koji naglašava trening i sudjelovanje, a ne konkurenciju.

JU “Gradski stadion Tušanj” je, kao i svake godine, ustupila raspoložive sportske terene kako bi organizacija projekta prošla u najboljem redu.

CategoryVijesti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   

Podržano od RTV7 Tuzla