viber_image_2022-12-19_09-34-59-396

Radovi na projektu “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena premijer lige BiH” na stadionu Tušanj su počeli 07.07.2022. godine, a rok za završetak je nakon dva mjeseca. Radovi su još u toku, privedeni su kraju, ali obzirom da su svi rokovi probijeni i da je teren trebao biti završen početkom mjeseca septembra, radovi su ušli u period kad vremenski uslovi nisu pogodni za nastavak istih.

Šta se dosad uradilo?

Projektom je predviđena rekonstrukcija glavnog terena sa manjim povećanjem gabarita, sa novom drenažom (odvodnjom), novim sistemom za navodnjavanje, novim sistemom za grijanje i novom travnatom površinom.

Prvi dio radove svodi se na iskopavanje 40cm postojećeg zemljišta i prijevoz iskopanog materijala na mjesta i deponije predviđeno za takvu vrstu zemljišta. Nakon iskopavanja pristupilo se miješanjem zemljišta sa rotacionim oračem. Poslije toga uslijedili su radovi na polaganjem potrebne instalacije za odvodnju, navodnjavanje i sitema za grijanje te poravnjanje zemljišta i formiranje potrebnog nagiba 0,4% upotrebom savremene tehnologije (lasera).

Sistem odvodnjavanja (drenaža) glavnog terena je linearnog rasporeda koji se sastoji iz 36 sekundardnih kanala za odvodnjavanje. Kanali sa cijevima su ispunjeni i obloženi opranim, prosijanim oblutkom 4 – 8 mm granulacije. Nakon toga na cijelu površinu je postavljen drenažni filter visine 8cm koji je od riječkog   šljunka granulata 8-16mm i drenažni filter visine 5cm koji je od riječkog kamena 4 – 8mm.

Nakon postavljanja cijevi za drenažu pristupilo se postavljanju instalacije i crijeva za sistem za navodnjavanje  koji se sastoji iz 35 samodižućih prskalica sa poluprečnikom djelovanja 18 – 20m sa rukom od nehrđajućeg čelika.

Montaža sistema grijanje glavnog terena je urađena po standardima UEFA-e i FIFA, a glavni zadatak mu je da drži fudbalsko polje odmrznuto  i da na površini terena bude +1C. Grijanje glavnog terena će biti podijeljeno na 4 zone, kako će se i vršiti paljenje, a sve prema standardima UEFA. Elektro ormar sa automatikom koji se koristi za paljenje/gašenje grijača ispod terena se nalazi uz istočnu tribinu stadiona Tušanj.

Kada se položila sva potrebna instalacija pristupilo se polaganju hranidbenog sloja visine 25cm od pranog riječkog pijeska granulacije 0,25 – 0,80mm, bez organskih sastojaka. Nakot toga se vršilo polaganje travnate površine i ugradnja busjenja sorte “Olympico North”, posebna mješavina za sportske terene. Ova metoda je primjenjivana na drugim sportskim terenima širom Europe i Balkana, sa apsolutnim uspjehom. Sva sjemena busjena prate međunarodne standarde sportskih terena FIFA. Zbog trenutnih vremenskih uslova nastavak radova, odnosno šticovanje (šivenje) umjetne trave nije moguće, obzirom na nedostatak vegetacije za ovo doba godine. Uposlenici firme Hellasod iz Grčke koja je izvođač radova za navedeni Projekat, imaju obavezu da održavaju glavni teren sve dok se ne steknu uslovi za nastavak radova i završen teren (spreman za korištenje) preda JU “Gradski stadion Tušanj” Tuzla.

CategoryVijesti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   

Podržano od RTV7 Tuzla