INKLUZIVNI NOGOMETNI TURNIR - TUZLA PROGLAŠENJE[6460]

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana izbjeglica  koji je  utemeljen decembra 2000. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Specijalna olimpijada BiH uz podršku Lions Clubs International Foundation i Lions Tuzla danas je na pomoćnim terenima JU “Gradski stadion Tušanj” organizovala “Inkluzivni nogometni turnir” na kome su  učešće uzele ekipe  FK “Sloboda”, FK “Mladost”, KSS “Sunce” i PUŽ (ekipa igrača iz Sigurne kuće u Tuzli).

U okviru globalne inicijative, 12.oktobra 2017. u Tuzli, Specijalna olimpijada BiH i LIONS ZONA BOSNE i HERCEGOVINE, potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji, kako bi formalizovali nacionalno partnerstvo kao dio zajedničke predanosti da se unaprijedi inkluzivna razvojna platforma i podrška osobama sa intelektualnim teškoćama.

Sportskom manifestacijom koja se održala 20.06.2021. godine na pomoćnim terenima

stadiona “Tušanj”  željeli smo dati punu podršku naporima, da se podigne svijest svih nas o potrebi razumijevanja situacije i statusa migranata. Kao ljudi, kao drušvo, treba da uradimo sve što je u našim realnim mogućnostima da ljudima koji su u stalnom pokretu, koji traže bolje, humanije uvjete za sebe i svoje obitelji, olakšamo njihov put ka rješevanju njihove složene životne situacije.

Učesnicima su se obratili  predstavnici LIONS Tuzla na čelu sa predsjednikom Almirom Šahinpašićem,  dopredsjednicom Rejhana Dervišević i  dopredsjednicom Lions Zone BiH Sabinom Mujezinović,  dok je takmičenje zvanično otvorio predsjednik FK “Sloboda” Elmir Šećerbegović.

Pobjednik današnjeg turnira je ekipa  FK “Mladost” iz Soline, drugo mjesto pripalo je juniorima FK “Sloboda”, treće mjesto osvojila je ekipa PUŽ, dok  je  četvrto mjesto pripalo ekipi KSS  “Sunce”.

Pored  organizacije ovog Inkluzivnog nogometnog turnira  Specijalna olimpijada BiH je u 17. juna u Sarajevu  organizovala Porodični zdravstveni forum  za roditeljke djece sa poteškoćama i roditeljke izbjeglice koje trenutno borave u Kampu  “Ušivak” u Sarajevu kako bi na najbolji način  skrenula pažnju na diskriminaciju  prema osobama sa poteškoćama u razvoju u ostvarivanju njihovim elementarnih prava koja su propisana svim medjuanrodnim konvencijama.

JU “Gradski stadion Tušanj” je sa ustupanjem pomoćnih terena sa umjetnom travom nastavila davati punu podršku realizaciji ovakvih projekata i  iskreno se nadamo da je učesnicima bilo lijepo i da su se ugodno osjećali na našem stadionu.

CategoryVijesti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   

Podržano od RTV7 Tuzla