viber_slika_2024-03-20_12-04-28-383

Obzirom na novoizgrađeni glavni teren sa hibridnom podlogom i redovni mjesečni tretman koji hibrid zahtjeva, u mjesecu martu prvobitno smo provjerili zbijenost glavnog terena, nakon čega smo pristupili aerifikacijii Verti drain terena sa bodljama fi 12 na dubini 200mm sa mašinom propisanom za tu radnju.

Kada su uslovi dozvolili uradili smo uzdužni i poprečni Verti cut odnosno prečišćavanje terena sa posebnom mašinom sa kojom smo očistili teren od mrtvog tkiva i odstranili višak trave koja je ostala nakon vertikalnog košenja. Time smo iskontrolisali stanje korova na terenu i odstranili štetne dijelove trave.

Dosijali smo teren sa 200kg sjemena i bacili 250kg gnojiva predviđenog za ovaj dio godine. Košenje se vrši prema potrebi, obzirom da je mjesec  vegetacije i kada trava buja, potrebno je svaki dan kositi kako se teren ne bi zapostavio, trava prerasla i pojavilo žutilo nakon košenja. Za naredni period je planirano prskanje glavnog terena fungicidima protiv širokog lista i protiv pojavljivanja gljivičnih oboljenja travnjaka na stadionu “Tušanj”.

Sa sigurnošću možemo reći da je realizacija Projekta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH”  doprinijelo napretku u fudbalskoj Premijer ligi BiH. Smatramo da je teren na stadionu “Tušanj” trenutno među prva tri terena u BiH i da sigurno igračima pruža optimalne uslove da pokažu svoje igračke kvalitete, mogućnost brže igre i gledaocima prikažu prvoklasnu fudbalsku predstavu.

Sve to ne bi bilo izvodljivo i moguće da se hibridni teren adekvatno ne održava i da se ne vodi evidencija i praćenje svakog pojedinačnog segmenta u fazi planiranja i održavanja travnjaka. Iskoristit ćemo priliku i zahvaliti se našim korisnicima FK “Sloboda” Tuzla i FK “Tuzla City” što poštuju pravila korištenja i uvažavaju sugestije vezano za tretiranje travnjaka i time sami sebi čuvaju i štite teren, jer ipak je teren namijenjen njima i njihovim potrebama.

CategoryVijesti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   

Podržano od RTV7 Tuzla