7 tuzlanski maraton - sl 5
 • 29.10..2023. godine u 9:00h je startao 7. Tuzlanski marathon. U tehničkoj organizaciji AK “SlobodaTehnograd” i Sportsko-rekreativnog društva“ Maratonac” na novoj certificiranoj stazi održan je “7TUZLANSLKI MARATON”u okviru kojeg je bilo organizovano i “PRVENSTVO BIH U MARATONU”.
  Prema programu disciplina pored maratona 42,195m) u muškoj i ženskoj konkurenciji održane su i trke u polumaratonu (21.097,5 m) i 5000 m za starije kategorije, te dječije trke na 400 m i 200 m.
  Pobjednik “Tuzlanskog maratona” je Emir Hastorić AK“Goražde” sa rezultatom 2:42,40 čime je ujedno osvojio ititulu državnog prvaka BiH za 2023 godinu. Drugim mjestom na 7. Tuzlanskom maratonu sa rezultatom 2:45, 23 i srebrnom medaljomza vice prvaka BIH okitio se Žarko Jovanović iz AK Doboj, dok je treće mjesto na 7. Tuzlanskom maratonu u ukupnom plasmanu zauzeo Aleš Lindić sa rezultatom od 2:48,31. Bronzanu medalju na državnom prvenstvu u maratonu za 2023 godinu osvojio je Maksim Marinović iz AK Doboj. U ženskoj konkurenciji u maratonu na pobjedničko postolje su izašle: Marija Vrajić iz
  Hrvatske osvojivši 1 mjesto sa rezultatom 3:23,51, drugo mjesto zauzela je Snježana Pisarić sa rezultatom 3:32, 12 što joj je ujedno i titula seniorske prvakinje BiH u maratonu za 2023 godinu. Treće mjesto osvojila je Melika Brkić sa rezultatom 3:54,55, dok je titulu viceprvakinje BIH u maratonu za 2023. godinu osvojila Sanela Breljaković iz AK “Sloboda Tehnograd” sa rezultatom 4:22,33.
  Nagrade pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji uručila je nekadašnja najbolja rukometašica Svijeta i naša tuzlanska legenda Svjetlana Ceca Kitić,
  Delegat Prvenstva BIH u maratonu bio Aziz Kevelj, dok je starter utrke u maratonu, polumaratonu i trci na 5000 m bila certifirana starterka iz Hrvatske Sanda Šarić.
  Utrkama polumaratona najbolji su bili 1. Branislav Čelić (1:18,47), 2.EmilPencial (1:24,34), 3 mjesto Sabit Šabanović. U ženskoj konkurenciji ostvareni su sljedeći plasmani: 1. Mjesto Ines Jozić (1:32,05), 2 mjesto zauzela je Leila Hadžić (1:43,38) dok je treća bila Marijana Terzić (1:50:29).
  U trci na 5000 m na pobjedničko postolje su izašli: Amor Mahmutbegović iz ARK Banovići osvojivši prvo mjesto, Mato Mićanović je bio drugi, dok je treće mjesto osvojio Ajdin Hodžić.
  U ženskoj trci na 5000 m najbolja je bila Elma Hasanbašić iz AK Sloboda Tehnograd, drugo mjesto osvojila je Dušica Šeber, dok je treća bila Matea Golenja.
  U trkama za najmlađe kategorije u disciplina 200 m i 400 m najbolje rezultate ostvarili su:
  Dječaci 200 m Djevojčice 200 m 1. Ali Solak 1. Semina Mujanović –ARK Banovići, 2. Benjamin Paočić 2. Ajna Nezirovac – AK Sloboda Tehnograd 3. Ahmet Bričić -Stojanović 3. Milica Nikolić – AK Zvornik.
 • Dječaci 400 m Djevojčice 400 m
  1. Emir Husagić 1. Una Nasupović – AK Sloboda Tehnograd
  2. Lazar Čulibrk 2. Merjem Dubravić – AK Sloboda Tehnogad
  3. Ajdin Okanović 3. Ana Milošević – AK Zvornik
  Ovaj sportski događaj je posebno značajan s obzirom na činjenicu da je Ivan Mustapić, član  Atletskog kluba Sloboda Tehnograd, koji se smatra najboljim maratoncem u istoriji našeg kluba koji je bio višestruki prvak Balkana i imao je priliku sudjelovati na prestižnom London Maratonu dalekih šezdestih godina, i da nam je želja da organizacija maratona u Tuzli koja je postala tradicija koju  članovi Atletskog kluba SlobodaTehnograd i strastveni maratonci iz SRD “Maraton” već 7 godina održavaju kako bi promovisali grad Tuzlu, zdrav način života i vrhunski sportski događaj. Iako smo svjesni da su obustave u saobraćaju i gužve u gradu izazvale nezadovoljstvo nekih građana i vozača koji nisu propratili obavijesti o održavanju manifestacije i promjeni režima saobraćaja u period održavanja maratona, treba napomenuti da je Tuzla nekada bila poznata kao najsportskiji grad bivše Jugoslavije. Ovaj put, učesnici su došli iz čak 12 različitih
  zemalja, što dokazuje veliki uspjeh ovog događaja. Nadamo se da ćemo, unatoč tim izazovima, nastaviti graditi Tuzlanski maraton kao svoj brend i sportski događaj koji će nas sve ponosno predstavljati.
  Na kraju, željeli bismo zahvaliti svima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja. Bez vaše podrške i truda, ovakav maraton ne bi bio moguće organizovati, rekli su iz AK “Sloboda Tehnograd” kao organizatora istog. Uposlenici i predstavnici JU “Gradski stadion Tušanj” Tuzla su bili na raspolaganju organizatoru i učesnicima obzirom da se jedan dio trke odvijao i na atletskoj stazi stadiona Tušanj.
CategoryVijesti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   

Podržano od RTV7 Tuzla