viber_image_2023-01-19_10-26-17-341

Projekat koji finansira NS BiH i Gradska Uprava Grada Tuzla “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena Premijer lige BiH” ulazi u završnu fazu. Trenutni radovi na glavnom terenu su šticovanje (ušivanje) umjetne trave odnosno formiranje hibridne travnate površine. Po hibridnom travnatom površinom podrazumijeva se konstrukcija trave koja nije 100% prirodan odnosno nije 100% umjetna trava. Ostalo je još mjerenje i  postavljanje golova na glavni teren i saniranje nastalih šteta tokom izvođenja radova te je potrebno nastaviti održavati hibridni travnjak po principa i standardima koje nalaže UEFA i FIFA.

Hibridna trava je mješavina prirodne trave i umjetnih vlakana. To se obično radi na 2 načina, ili ušivanjem vlakana u prirodni travnjak ili polaganjem tepiha od umjetne trave na vrh prirodne trave. Na glavnom terenu JU “Gradski stadion Tušanj” Tuzla se koristila prva verzija formiranja hibridnog travnatog terena.

Prema riječima firme koja je dobila posao, radi se o firmi iz Holandije Tarkett, instalacija umjetne trave odnosno šticovanje traje 9-10 dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Obzirom da kompanija Tarkett radi u dvije smjene, Ustanova je prinuđena uključivati reflektore kako bi obezbjedila minimalnu rasvjetu i omogućila radnicima navedene firme što bolje  uslove za rad u noćnoj smjeni.

Sa instalacijom hibridnog travnatog terena, JU “Gradski stadion Tušanj” Tuzla prvenstveno dobija na povećanom broju sati igranja i veću izdržljivost za intenzivne rasporede upotrebe tokom dužeg vremenskog perioda. Također, ugradnjom hibridne površine dobijamo bolju stabilnost površine koja pruža bolju travnatu sigurnost igračima, povećava samopouzdanje igrača i sposobnost bržeg kretanja.

Hibridni travnjak koristi se u raznim sportovima širom svijeta uključujući fudbal, ragbi, kriket, golf i tenis.  Hibridni fudbalski tereni korišteni su za neke od najvećih turnira na svijetu, uključujući Svjetsko prvenstvo.

Bez sumnje najvažniji zahvat koji se provodi na terenu bit će godišnja renovacija. Svakih 12 mjeseci trava se mora očistiti kako bi se vlakna trave oporavila i organske naslage uklonile, međutim uslovi u BiH su takvi da bi bilo dobro i svake dvije godine uraditi renovaciju. U Slučaju da se renoviranje  ne uradi, može rezultirati zakopavanjem vlakana hibridne trave i otežanom igranju na površini terena, nudeći lošu izvedbu za igrače i rizik da se vaša površina ošteti. Tokom sezone, prirodni travnjak i organske tvari mogu se nakupiti, koje je potrebno ukloniti kako bi se oporavila vlakna i omogućila postavljanje nove površine.

Iskreno se nadamo da će naš hibridni teren koristiti  za takmičenje i plasman u gornji dio tabele, gdje će naši klubovi za ostvarene rezultate učestvovati  u nekim od evropskih takmičenja.

CategoryVijesti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   

Podržano od RTV7 Tuzla